2014. szeptember 20., szombat

TÖLTÖTT KÁPOSZTA :)

Napokban láttam  hogy  töltött káposztát készítenek az egyik csatornán a TV-ben.
Régen főztem már, igaz nem is szoktam  melegebb időszakokban ilyet főzni, de már úgy is ősz van, így nyugodtan  jöhet. :))
Van egy megszokott receptem, ami alapján készítem, de most a műsorban látott recept alapján került az asztalra.

Forrás:innen


Hozzávalók:
  • kb. 1 kg-os savanyú káposztafej
  • 2 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 dkg füstölt hús - én húsos szalonnát használtam
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 10 dkg rizs
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

A savanyú káposztát hideg vízben átmostam.
Nagyobb káposztalevelekről levágtam a vastagabb ereket. A káposzta középső részét felcsíkoztam. Ezek már kisebb levelek, így már nem töltöttem meg őket.
A hagymát és a fokhagymát meghámoztam, apróra, a füstölt húsos szalonnát kockákra vágtam.
Zsírban megpirítottam  a hagymát, megszórtam piros paprikával.
A darált húshoz adtam a fokhagymát, a megmosott  rizst, pirospaprikát, a köménymagot, és ízlés szerint sóval, borssal fűszereztem. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítettem, a káposztalevelekre raktam. A hosszanti széleket a húsra hajtottam, majd alulról feltekertem a leveleket.
A lábosba tettem egy réteg káposztát. Rászórtam a lisztet, piros paprikát, a pirított hagymát, és a kockára vágott húsos szalonnát. Szórtam rá még egy réteg káposztát, majd arra egy sor tölteléket. Ezt a rétegezést addig folytattam, míg tart a göngyölt káposzta. A lényeg, hogy a tetején apró káposzta legyen. Felöntöttem vízzel, lapra tettem és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főztem. Kb. 1 óra.
Tejföllel tálaltam. 



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: