2014. július 12., szombat

FEKETERIBIZLI DZSEM - BEFŐZÉS

Lassan megtelik a kamrapolcunk sok-sok finomsággal, édességgel. :)
Muszáj készíteni lekvárokat, dzsemek, befőtteket... mert nagyon szeretjük télen az ebből készült finomságokat. Vagy csak úgy nassolni a befőttet...

2.5 kg feketeribizliből készítettünk  dzsemet. Egy kicsit időigényes, vele a munka, de ettől eltekintve örülünk neki, hogy tudtunk megint egy kis dzsemet elrakni.




 Leszemeztük a ribizlit a szárról és levelekről. Többször megmostuk a gyümölcsöt, majd odatettük főzni 2-3 dl vízzel, hogy egy kicsit szétrepedjenek a héjak. Ez kb annyi idő, még felforr a gyümölcs. Ha felforrt lehúztuk a tűzről. Hogy gyorsabban haladjunk vele, adagonként egy kicsit a turmixgéppel összetörtük a gyümölcsöt. Ha valakinek nincs turmixgép, akkor húsdarálóval is lelehet darálni, csak ez egy kicsit hosszadalmas. 
Az összeturmixolt/ledarált feketeribizlit sűrű szitán átnyomtuk. Ez azért kell, hogy a magok ne kerüljenek a dzsembe. 
Az így kapott levet lemértük, hogy hány kg. Továbbiakban a 3:1 zselésítőszer alapján folytattam a munkát.
Csak annyit változtattam rajta, hogy kb. annyi cukrot tettem hozzá, mint a gyümölcs súlya. 2.5 kg cukorral ízesítettem. Egy kicsit savanykás ez a gyümölcs, így muszáj jobban édesíteni.






2.5 kg feketeribizli. :)



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: