2013. október 10., csütörtök

SZEZÁMMAGOS KENYÉR

A szezámmag a magok királya, hiszen kalciumban súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint ez utóbbi) illetve vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A növényi eredetű fehérjeforrások közül kevés tartalmaz ennyi értékes aminosavat. A szezámmag telítetlen zsírsavakban gazdag, a mag 55%-a olaj. Kitűnő természetes forrása a B- és az E-vitaminoknak. Kiemelkedő a lecitintartalma, így védi az érrendszert a koleszterin lerakódástól, továbbá szerves foszforsav tartalma, mely az agy- és az idegszövetek legfőbb építőköveként szolgál.





Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 4 ek. szezámmag
  • 5 ek. olivaolaj
  • 3 dl víz
A szezámmagot zsiradék nélkül megpirítottam. Vigyázzunk, mert ha felforrósodik a serpenyő, nagyon hamar megbarnulhat a szezámmag. Az élesztőt 1 teáskanál cukorral a langyos vízben felfuttattam. A szezámmag kivételével a többi hozzávalókkal kidolgozom a tésztát. A szezámmagot csak a dagasztás vége felé teszem bele. Letakarva, meleg helyen kelesztem. Kb. 1 óra. Kelesztés  után átgyúrom még egy kicsit, majd egy vajjal kikent jénaiba fektetem. A tetejét hideg vízzel lespriccelem, ráteszem a jénai tetőt. Bekapcsolom a sütőt és ekkor teszem be a sütőbe. Ahogy a sütő melegszik, úgy dagad még a tészta az edényben. 60-70 perc alatt készre sütöm.
Igazi házi készítésű baracklekvárral ettük, amit szintén a saját készítésű. :)



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: