2013. október 15., kedd

MEGGYES-RÁCSOS

Kedvenc lányom már hiányolta, hogy rég volt az egyik kedvence, a meggyes kifli. :)
Mivel már meggy már rég nincs, így nem maradt más, mint a meggybefőtt megkezdése.
Dagasztás után meg úgy gondoltam, hogy nem kifliket készítek, hanem a tésztát 1/3 - 2/3 arányban elosztom. A nagyobb részt egy nagyobb, kikent tepsibe helyeztem. Rátettem a tölteléket, és kisebb részt kinyújtottam, és derelyevágóval felszeleteltem. Ezekkel a csíkokkal rácsokat képeztem a töltelék tetejére. 
Előmelegített sütőben készre sütöttem.
Mivel tojásfehérjét nem használok, így sütés előtt nem is kentem meg a tészta tetejét, hanem sütés után melegen hideg vízzel "megkentem" a rácsokat.




Hozzávalók a tésztához: 

  • 70 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj (én csak olajjal dagasztok)
  • 7 dkg cukor                
Hozzávalók a töltelékhez: 
  • 1 ü. magozott meggybefőtt, 
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor 




A meggybefőttet leszűrtem, és a levét kimertem. Kiegészítettem vízzel 4dl-re, és ha szükséges adok hozzá még cukrot, majd ebben főztem meg a pudingot. Mikor besűrűsödött levettem a tűzről,  mindjárt belekevertem a meggyszemeket, és hagytam kihűlni.

Az élesztőt 1 teáskanál cukorral a tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalókkal bedagasztottam. Letakarom és kelni hagyom, amíg a tészta a duplája lesz, kb. 1 óra.
Innentől a fent leírtak alapján folytattam. 






Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: