2013. szeptember 1., vasárnap

SÓS KIFLI, SÜLT PAPRIKÁS TÚRÓKRÉMMEL

Reggelire, tízóraira...  nincs  is jobb, egy frissen elkészült, ízesített kiflinél. És, hogy laktatóbb legyen, készíthetünk melléje túrókrémet is.

Limarától vettem az ötletet, amit nem csak a blogján, hanem a Nők Lapja múltheti számában is olvasható. 
Egy kis változtatással elkészítettem, és nagyon finom volt! :) 
2013/8/13.



Hozzávalók 16 db-hoz: 
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 3 ek olaj
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dkg élesztő
A töltelékhez: 
  • 6 dkg puha vaj
  • 1 kk só
  • szezámmag a szóráshoz 
A tésztához az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben.  Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, és 20-30 percig hagyjuk pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a sóval.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Két egyforma darabja vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 2 mm vastag körlapra, megkenjük a sós vajjal, majd beborítjuk egy másik, ugyanekkorára nyújtott tésztalappal. Óvatosan összenyomkodjuk, pizzavágóval 16 cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket. 20 percig pihentetjük őket,. A megkelt kifliket vízzel lepermetezzük, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Ha megsült, akkor hideg vízzel újból lepermetezzük.




Sült paprikás túrókrém: 

Egy darab kápiapaprikát 220 fokon megsütjük, majd mikor fekete lesz a héja, kivesszük a sütőből. Edénybe tesszük, letakarjuk pár percre majd lehúzzuk a héját. 
20 dkg tehén- és 15 dkg juhtúrót összekeverünk. Hozzáadunk 5 dkg vajat és 2 ek tejfölt. A sült paprikát apróra felkockázzuk, és a krémbe forgatjuk. Ízesítjük  1 teáskanál római köménnyel (esetleg édesköménnyel), majd beleforgatunk egy kisebb szál apróra vágott póréhagymát. 




Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: